Blomke fan Romke en de handsbal

Als je, zoals ik, het geluk hebt, dat er iemand op tijd op de verjaardagskalender kijkt, loop je de kans, dat er wordt aangebeld door een bloemist met een fraaie ruiker in z’n hand. Juist ja, van Blomke fan Romke, onze meer dan gewaardeerde sponsor. 

Romke Dijkstra stond vroeger schuin tegenover de Hema op de Nieuwestad, jarenlang. Hij hoorde bij de inventaris van de Leeuwarder binnenstad. Met weemoed moest hij afscheid nemen en verhuizen naar de rand van de stad, naar het plantsoen bij het Stedelijk Gymnasium. Achteraf ook een goede plek, want zakelijk ging het niet minder. In zijn Hema-tijd was Romke Dijkstra een dragende kracht van Nicator. Eigenlijk was tout Leeuwarden dat een stalletje of kiosk bestierde lid van die eveneens mooie club. 

Voetballen tegen Nicator, dan gebeurde er altijd wat. Ik kreeg op mijn verjaardag een nieuw keepersshirt, groen net als het shirt van Nicator. Ik zag bij het inschieten onze tegenstander ‘mûskopje’ met onze leider en aanvoerder. ‘Het die keeper niet un ander shirt metnommen, want dit sticht ferwarring’, hoorde ik roepen. Uiteindelijk won de diplomatie. ‘Nou goed dan, foor un bierke magst ut anhouwe’. Zo gezegd, zo gedaan.

Befaamd waren de veteranentoernooien van Nicator. Dat begon met een ontbijt…… en eindigde met pils, en niet te weinig. 

Nicator kwam ook met een veteranenteam op de Magere Weide. Die toernooien werden bekwaam en eigenzinnig geleid door het illustere duo Jan Schut en Klaas Sluijter. Onder de wedstrijdtafel stond een fles jonge koud, maar die mocht niet eerder worden aangebroken dan om elf uur. Na afloop was er feest met Johnny en Johanna en niet te vergeten met de voortreffelijke voorzanger van WVV uit Winschoten die André Hazes en Koos Alberts prima kon imiteren. 

Uiteraard was Nicator – met Romke Dijkstra – van de partij, evenals een bijeengeraapt team van de Groninger studenten van Forward, dat er alles aan had gedaan om in een uniform tenue aan de grote dag te beginnen. Voetbal is vaak onvoorspelbaar en een veteranentoernooi is dat zeker. Met andere woorden: het sportieve hoogtepunt van de dag, ofwel de finale, werd gespeeld door Nicator en Forward. Forward. kwam met 1-0 voor. Vijf minuten voor het einde vond alles wat Nicator was, dat de laatste man van de studs hands maakte in het strafschapgebied. De grijze arbiter – je bent op een veteranendag of niet – liet doorspelen. Blomke fan Romke beet hem toe: ‘Siest dat niet ju, grize doffer… Hartstikke hands man!’ Romke mocht na die opmerking vertrekken. Langs de kant stonden de wissels Anno Huitema en Corrie Bakker. Buiten het zicht van de arbiter werd een snel besluit genomen. Op het moment dat de bal godswegendeweer was, trad Anno stiekem binnen de lijnen. De arbiter zag ook dat niet. Nicator maakte gelijk en scoorde zelfs de winnende, eer Forward het in de gaten had. Na afloop wat vage protesten van de Groninger studenten, maar hun leed werd snel weggespoeld door de talrijke liters, die uit de Nicator-hoek in hun richting werden gebracht. Prima dag voor de Frisia-kantine, mede dankzij Blomke fan Romke.

Tekst: Willem Stegenga