Frisia B1 bekroont sterk seizoen

Frisia B1 bekroont sterk seizoen met promotie naar 3e divisie

Na een prima seizoen in de landelijke 4e divisie B-junioren H, is Frisia B1 er afgelopen zaterdag in geslaagd de finale van de nacompetitie te winnen en promotie te bewerkstelligen naar de 3e divisie. In de competitie werden 54 punten behaald uit 22 wedstrijden, slechts 4 nederlagen en 18 overwinningen. Normaal gesproken ook voldoende voor de titel, maar ondanks een overwinning in de voorlaatste wedstrijd tegen de uiteindelijke kampioen Velocitas B1, kwamen de Frisianen 2 punten tekort.

Omdat Frisia B1 de 2e periodetitel had gewonnen, was het geplaatst voor de nacompetitie. Wel jammer was dat vlak voor de start van de nacompetitie SC Cambuur nog meende 2 spelers een aantal testwedstrijden te moeten laten spelen, waardoor de voorbereiding hierop niet optimaal was en tot overmaat van ramp hierbij spits Serdar Frankena dusdanig geblesseerd raakte dat hij de nacompetitiewedstrijden moest missen. Niet echt zoals je met een amateurpartner hoort om te gaan. Het betekende puzzelen voor trainer Sander Geerdink, die Stefan de Vries in de spits posteerde als vervanger voor Serdar .

De 1e ronde ging tegen stadsgenoot FVC B1, de nummer 11 van de 3e divisie. Frisia B1 was duidelijk een maatje te groot, getuige de 0-3 en 5-1 zeges. In de 2e ronde volgde een tweeluik met Hoogezand B1, de nummer 2 van de  4e divisie G. Een gevaarlijke tegenstander, die in de 1e ronde competitiegenoot Drachtster Boys B1 uitschakelde na strafschoppen. Het werden 2 enerverende duels. Frisia B1 kwam in de uitwedstrijd met 2-0 achter, toonde veerkracht en kantelde de wedstrijd door een uitstekende 2e helft te spelen en met 2-3 te winnen. Ondanks deze overwinning was de strijd zeker nog niet gestreden. Dat bleek wel in de return. Hoogezand nam voor rust de leiding, na een snelle counter. In de 2e helft miste Frisia eerst een strafschop, maakte vervolgens gelijk door Jauke Swart, maar moest toezien dat Hoogezand toch weer op voorsprong kwam. Eindstand dus 1-2 en dat betekende verlenging. In deze verlenging wist Tim Bijkerk uit een counter de gelijkmaker aan te tekenen en schoot Frisia zodoende naar de finale van de nacompetitie.

Deze finale ging tegen een onbekende tegenstander, Be Quick ’28 B1 uit Zwolle. Deze ploeg had in de 1e ronde afgerekend met SJO Winsum B1 en had, net als Frisia, ook in de 2e ronde een verlenging nodig tegen Excelsior ’31 B1. De finale dus, zaterdag 11 juni, locatie sportpark d’Olde Veste ’54 in Steenwijk. d’ Olde Veste bedankt voor de ontvangst en gastvrijheid. Prima omstandigheden, een goed (kunstgras) veld en niet te warm, maar wel zo goed als droog. Eigenlijk ideaal voetbalweer dus. Om zoveel mogelijk supporters mee te kunnen nemen, was een touringcar gehuurd. Deze was door de verkeersdrukte vanwege de luchtmachtdagen, enigszins aan de late kant, maar kwam  toch nog mooi op tijd bij het sportcomplex aan.

Er werd afgetrapt in de vertrouwde opstelling van de laatste weken, dus met Stefan centraal voorin. De eerste helft ging in de beginfase gelijk op, geen grote krachtsverschillen en weinig kansen. In de 11e minuut het eerste wapenfeit van Frisia. Een afgeslagen hoekschop kwam voor de voeten van Max Huiskamp, die verwoestend uithaalde, maar de bal via de binnenkant van de paal uit het doel zag spatten. Pech dus voor Frisia, dat langzamerhand sterker werd. In de 24e minuut kwam Frisia B1 op voorsprong. Een uitstekende voorzet vanaf rechts werd door Abubakar prima tegendraads ingekopt: 1-0.

Frisia ging hierna niet inzakken, maar bleef doorgaan. Na een half uur spelen, penetreerde Lars Posthumus de 16 meter binnen, werd vastgehouden, maar bleef op de been. De scheidsrechter gaf voordeel en Lars kwam zwaar gehinderd nog tot een schot. De keeper wist dit schot te keren, maar was kansloos op de rebound van Max Huiskamp, 2-0. Dit was ook de ruststand. Verdedigend gaf Frisia eigenlijk niks weg, met name Rick Tromp speelde op de linksachter positie een prima wedstrijd. Het feit dat zijn directe tegenstander na rust werd vervangen kan dan als een groot compliment worden beschouwd. Na rust probeerde Be Quick ’28 de druk op te voeren en met aanvallende wissels het tij te keren. Behoudens  1 goede kopkans, die door keeper Thieu tot hoekschop werd verwerkt, werden weinig kansen weggegeven. Frisia kreeg eigenlijk nog de betere kansen, maar Stefan en Nils mistten goede kopkansen. In de 70e minuut drukte de scheidsrechter een stempel op de wedstrijd door uit het niets op appél een strafschop te geven na vermeend hands. Deze strafschop werd feilloos benut en dit was de opmaat voor een spannende slotfase. De moe gestreden Stefan was inmiddels vervangen door Jauke Swart. De Frisia verdediging gaf ook nu geen krimp en Be Quick ’28 kwam niet tot uitgespeelde kansen. In de 5e minuut van de extra tijd besliste Frisia B1 de wedstrijd. Na een snelle counter, via Abu en Tim, kwam Jauke vrij voor de doelman. Hij bewaarde de rust en het overzicht en schoof de bal onder de keeper door voor de bevrijdende 3-1. Niet veel later volgde dan ook het eindsignaal van de scheidsrechter en kon de feestvreugde beginnen.

Een bekroning voor een prima seizoen en een waardig afscheid voor trainer Sander Geerdink. Hij wordt opgevolgd door een oude bekende, Frisiaan Maarten van der Wal, die na 2 jaar in de VS terugkeert naar Nederland en samen met leider Henk Adamse en assistent-trainer Mitchell Timmer de technische staf zal vormen. Frisia B1 zal wel op zoek moeten naar een andere assistent-scheidsrechter, omdat vaste grensrechter Ewoud Ruiter te kennen heeft gegeven nog graag een paar jaar zelf wil voetballen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Henk Adamse. Ewout bedankt voor je inzet. Ook een dankwoord gaat uit naar alle betrokken ouders en uiteraard aan de spelers. Alle spelers die naar de A’s gaan veel succes en Max, Serdar en Lars veel succes bij SC Cambuur, al zal dit dus opnieuw in de 4e divisie zijn, een klasse lager dan Frisia B1!

 

Afdrukken