Informatie m.b.t. het nieuwe jeugdvoetbal

Sport in de breedste zin van het woord is altijd in ontwikkeling. Er komen jaarlijks tientallen nieuwe sporten bij. Men tracht om reeds bestaande sporten door te ontwikkelen en het op die manier nog aantrekkelijker te maken om te kijken en nog leuker te maken om te doen. De belangrijkste insteek van die aanpassingen is misschien wel de kans op ontwikkeling nog groter te maken.

Voetbal is hierin geen uitzondering. De voetbal met veter is vervangen voor een mooie zwabberende bal. Een houten goal heeft plaats gemaakt voor kunststof doelen en het gewone gras wordt vaak vervangen voor het (nu onder vuur liggende) duurzame kunstgras.
Naast de materialistische ontwikkeling heeft de KNVB de afgelopen jaren ook gekeken naar de mogelijkheden tot verbeterde motorische, cognitieve en sociale ontwikkeling bij met name de jonge jeugd (we praten hier over de leeftijd onder 6  t/m onder 12). Dit heeft geleid tot een hernieuwde opzet van het jeugdvoetbal dat volgend seizoen (2017-2018) moet aanvangen.

Hieronder een beknopte uitleg over hoe het nieuwe jeugdvoetbal er uit komt te zien.


De nieuwe opzet heeft als kenmerk dat ‘Plezier en Ontwikkeling’. Van daaruit is onderzocht welke vormen het meest geschikt zijn voor de verschillende doelgroepen. Grootste verandering hierbij is dat iedere leeftijd zijn eigen competitie speelt. In plaats van voorheen de F, E en D pupillen krijgen we nu een aparte onder 7, onder 8, onder 9, onder 10, onder 11 en onder 12. In de dia’s hieronder staat kort omschreven hoe de wedstrijdvorm er uit komt te zien en welke regels hieraan verboden zijn:
Zoals u in de dia’s heeft kunnen zien betekend dit een enorme verandering voor de spelers, voor de ouders maar ook voor de vereniging. Op dit moment zijn een aantal zaken al vastgesteld door de KNVB, maar zijn er ook een paar aspecten die nog nader onderzocht moeten worden.
De 4 aspecten aan de linker kant van het meisje met de bal staan vast, de 9 aspecten aan de rechter kant moeten nog worden onderzocht.
Voordat de KNVB hier een beslissing over neemt is er aan alle voetbalverenigingen in Nederland gevraagd om die ‘samen te bepalen’ aspecten te gaan testen. De testresultaten zullen worden verzameld, vervolgens zal de KNVB hier een beslissing in nemen. Als club willen wij deze kans niet aan ons voorbij laten gaan en een aantal pilots gaan draaien.
De komende tijd gaan we op bijvoorbeeld de woensdagmiddag, beker/inhaal weekenden, zondagen of tijdens de winterstop een aantal wedstrijdvormen testen. Hierdoor kunnen de spelers alvast wennen aan de nieuwe opzet, kunnen wij als club de ‘samen te bepalen’ aspecten testen en geeft het onze als vereniging ook inzicht in hoe we dit het komende jaar het beste kunnen coördineren.

Kortom een hele verandering voor de onderbouw van L.A.C. Frisia 1883. Op deze wijze hopen we u enige inzage te hebben gegeven in wat er staat te gebeuren bij de vereniging en welke veranderingen dit met zich mee brengt.
Daarnaast kunt u er dus vanuit gaan dat er zo nu en dan geoefend wordt met de nieuwe opzet. Mocht u meer informatie willen en een meer uitgebreide uitleg over deze ontwikkeling verwijs ik u door naar de volgende website:

http://www.knvb.nl/assist/optimale-wedstrijdvormen-pupillen

Daarnaast zal de vereniging tegen het einde van het seizoen ook nog de nodige informatie geven over hoe het jeugdvoetbal er bij L.A.C. Frisia 1883 vanaf volgend jaar uit komt te zien.

Hoofd jeugdopleiding onderbouw L.A.C. Frisia 1883
Douwe Dijkstra

Afdrukken

Dijkstra
Textielstra
Adrenna
Veltman Footer
Ing
Vos 2

Contact

  • Contactgegevens
  • Routebeschrijving
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Inloggen / uitloggen

Volg Frisia