ontwikkelingen maatschappelijke projecten

Via dit bericht  een korte update van de ontwikkelingen van onze maatschappelijke sportprojecten.

De winterstop in voetballand is nog niet afgelopen maar ons werk heeft niet stil gelegen. We zijn druk bezig met de plannen voor het komende half jaar. Behalve dat we ons buigen over de verschillende projecten die we gaan of blijven uitvoeren, treffen we ook onze voorbereidingen voor het tot stand komen van een gemeentebrede samenwerking van sportverenigingen, private en publieke organisaties.

De Stichting Sportwijk Nylan (SSN) heeft zich de afgelopen periode met behulp van de Sesam Academie bezonnen op het bestaansrecht van de stichting. De conclusies uit dit rapport zijn met de belangrijke stakeholders besproken. De betrokkenen zien de toegevoegde waarde en willen graag verder met SSN.

Lac Frisia 1883 en SSN gaan intensief samen optrekken en vormen zo het begin van de beoogde gemeentebrede samenwerking. Er is over deze samenwerking gesproken met alle Leeuwarder KNVB voetbalverenigingen en de komende periode zullen nog meer gesprekken worden gevoerd.

Maar niet alleen de voetbalverenigingen zijn benaderd. Op Sportpark De Magere Weide wordt intensief overlegd gevoerd tussen Lac Frisia 1883 en TC De Bontekoe over meer samenwerking.

Met een delegatie van SSN, Lac Frisia 1883 en TC De Bontekoe zijn we in Harderwijk geweest bij de 'kick off' van De Koningsspelen 2017 om meer te leren over de mogelijkheden en kansen die de Koningsspelen bieden om samenwerking met het (basis)onderwijs aan te gaan.

Na de kerstvakantie zijn we ook weer vol enthousiasme verder gegaan met het Entree-project, waarin studenten van de Entree opleiding van het Friesland College één dag in de week hun lesprogramma volgen en praktijkervaring opdoen. De komst van FC Extra, waar asielzoekers instromen in de opleidingen van het Friesland College, is voor het project een extra impuls voor wat betreft het aantal deelnemers. De verwachting is dat door de komst van FC Extra we wellicht te maken krijgen met een groep van wel 40 studenten. Tegelijkertijd vergroot dit het belang van een goede en professionele organisatie om deze activiteiten op het juiste niveau te kunnen handhaven. We zijn hiervoor in goed overleg met het Friesland College.

Ook hebben we contact gezocht met Federatie Opvang, de landelijke branchevereniging voor maatschappelijke opvang, om de mogelijkheden te onderzoeken om voor nog meer cliënten van de maatschappelijke opvang in de gemeente Leeuwarden sportactiviteiten te organiseren.

Begin februari staat een overleg ingepland met en over de projecten die vanuit de Penitentiaire Inrichting De Marwei zijn opgestart. Hierbij zijn behalve de PI ook Blauw Wit '34, v.v. Nicator, SC Cambuur en Lac Frisia 1883 aanwezig. Doel is om te komen tot een goede samenwerking.

Uiteraard hebben we aan het eind van het jaar ook even teruggekeken op wat we de afgelopen periode hebben bereikt en wat er in Leeuwarden allemaal tot stand is gekomen op het gebied van maatschappelijk sporten. Meer dan duizend mensen zijn het afgelopen jaar bereikt. Sommigen hebben eenmalig aan een activiteit meegedaan en een aantal doet regelmatig tot wekelijks mee aan de georganiseerde activiteiten. Voor een (niet uitputtend) overzicht (inclusief de in ontwikkeling zijnde activiteiten) verwijzen we graag naar de bijlage.

Het gezamenlijke doel is om te komen tot een structureel aanbod van maatschappelijk sporten in heel Leeuwarden. Belangrijk is om samen met jullie na te gaan welke ideeën daarover leven in de gemeenteraad zodat we één en ander optimaal op elkaar kunnen afstemmen en elkaar kunnen helpen wederzijdse doelen te bereiken. De onzekerheid over de invulling van het nieuwe sportbeleid is daarin een belangrijk aandachtspunt. Want hoe kunnen we er, met z'n allen, zorg voor dragen dat na het komende halfjaar de maatschappelijke sportprojecten geborgd zijn in de Leeuwarder sportbasisinfrastructuur. Graag gaan we de komende periode het gesprek aan met jullie om inzicht te krijgen in jullie ideeën en opvattingen zodat wij ook verder kunnen met een beweging te creëren onder de Leeuwarder sportverenigingen.

Het komende half jaar staat in het teken van het ontwikkelen van een programma van activiteiten gericht op het bevorderen van de gezondheid en van (sociale) activering en het bestrijden van eenzaamheid en armoede. Zodra het college groen licht geeft voor de besteding van de door de Gemeente beschikbaar gestelde €55.000 wordt de inzet van Jens Dijkstra en Peter van der Molen voor elk 24 uur per week tot 1 juli 2017 geformaliseerd waardoor bovenstaande ontwikkelingen gewaarborgd zijn voor de komende periode. Zij zullen in dienst treden bij SSN en van daaruit hun werkzaamheden vorm geven.

Afdrukken

Dijkstra
Textielstra
Adrenna
Veltman Footer
Ing
Vos 2

Contact

  • Contactgegevens
  • Routebeschrijving
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Inloggen / uitloggen

Volg Frisia