Spits van het achtste op cultuurpagina.

Spits van het achtste op cultuurpagina.
 
Hé, zo maar op de cultuurpagina van de Leeuwarder Courant van 13 juli, over de volle breedte: Wytze Visser: vier topweken in China. Met foto en uitgebreide tekst. Die Wytze, die tref ik nog weleens bij Cambuur; 'Hoi keeper!, Hoi spits'. Zo gaat dat meestal. En als er dan wat mensen in de buurt staan - en dat is vrijwel altijd het geval - vertel ik 'temûk' dat hij ooit de veel scorende aanvalsleider van L.A.C. "Frisia 1883" was. Weliswaar van het achtste, maar toch.
Tja, zoveel seniorenelftallen hadden wij toen nog op zondag(morgen). Wij hebben er wel twaalf (!) gehad. De kracht van het achtste lag in het tijdstip van aanvang: negen uur. Nog nooit zoveel argumenten gehoord van te laat komende tegenstanders als op die zondagmorgens: brug open, auto kapot, ferkeard riden, wei opbrutsen...
Het achtste - later het zevende - was in mijn ogen legendarisch, speelde internationaal tegen Duitse clubs, die ook Frisia in hun naam hadden staan, om de Bermuda Dreieck Pokal in Wilhelmshaven,  ging na eenwording van Duitsland naar de voormalige DDR - Drubeck - en oogstte als eerste elftal van Frisia een gele kaart. Joop Oosterveld kreeg die. Na een smeekbede van zijn medespelers ging de arbiter overstag. Zo van: nou ja, als jullie dat beslist willen dan geef ik 'em.
Jappie van der Woude zette de lijnen uit, Huub Flisijn liep ze naderhand met de bal aan de voet na, Henk van Wilgenburg - voorzitter van de koninklijke schaakclub Philidor 1847 - gaf na elke tegengoal, en dat waren er meestal vele, veelal het algemene statement - 'hier konden wij met z'n allen niks aan doen' , Rein Vallinga nam de vrije- en uittrappen, Joop Oosterveld zei meestal als ik een corner wegtikte : 'Krekt genoeg, Willem', Dirk de Boer luisterde zijn jarenlang lidmaatschap eindelijk op met een geplaatste penalty. Joop Rijpstra schoot mij voor de wedstrijd altijd in met een bal op een meter hoogte rechts net langs de paal.
Wij hadden ooit een Irakees in de voorhoede (en ook nog eens een Fransoos) die tegen MKV 4 een voetblessure opliep. Hij sloeg een kermend geluid uit, dat ik met hem naar het MCL. Zei ik tegen de struise verpleegster die hem kwam halen voor een foto: 'Hij spreekt alleen een beetje Engels'. Zei ze: niks mette maken wy spreke hier Liwadders'. Gelukkig kreeg hij later een Arabisch sprekende chirurg bij zijn bed. OSI bestond nog, ken je nagaan.
In dat zevende dan wel achtste speelde Wytze Visser spits. Gave trap, vaak ook op momenten dat het elftal daar behoefte aan had en dat was nog al eens het geval.
Voor de jaarlijkse boerenkoolstamppotmaaltijd in De Pauw stuurde Henk de Vries de uitnodigingen in een blauwe envelop van de fiscus. Even schrikken, maar dan......
(Willem Stegenga)
 
 

Afdrukken

Dijkstra
Textielstra
Adrenna
Veltman Footer
Ing
Vos 2

Contact

  • Contactgegevens
  • Routebeschrijving
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Inloggen / uitloggen

Volg Frisia