de frisiaan mei 2020
Voorwoord

Met het maken van deze editie is de huidige stand van zaken goed merkbaar; er is weinig voetbalnieuws. Dat zie je ook terug op zondagavond, de avond van studio sport. Bij Veronica Inside, of elk ander sportprogramma waar voetbal de boventoon voert. Geen live verslagen, geen uitslagen of statistieken. In deze editie dan ook vooral “ander” nieuws, hoewel we het gras al weer ruiken bij de jeugd. En dat ruikt verdraaid goed!

Nu we niet voetballen, tenminste niet in teamverband, spenderen we meer tijd door online om toch de verbintenis te zoeken. Wist je dat we dan ook erg actief zijn op bijvoorbeeld Insta, Facebook en Twitter?

Volg ons voor niet alleen het laatste nieuws, maar ook voor de acties de we regelmatig hebben. Zo hebben we onlangs tot twee keer toe een online bingo gedaan. Meer daarover lees je verderop in deze Frisiaan.

Dat en meer.. nu op je scherm.

Veel leesplezier!

Inhoud deze Frisiaan

 • Van het bestuur
 • Openingstijden kledingfonds
 • Bestuursleden stellen zich voor
 • Training jeugd hervat
 • Voorlopige teamindeling 2020-2021
 • Nieuwe Trainers
 • Ledenadministratie
 • Cambuur zomervoetbalkamp
 • Beestenboel
 • Buitenlandse trainers
 • Online bingo

De Frisiaan is het clubblad door leden voor leden en verschijnt elke maand op de spreekwoordelijke deurmat, in je e-mail. Wil je hier ook aan bijdragen, vind ons dan via communicatie@lacfrisia1883.nl.

Van het bestuur

We mogen weer los – Het was de slagzin van afgelopen anderhalve maand. Stukje bij beetje mochten telkens meer groepen hun trainingen hervatten op de Magere Weide. Inmiddels zien we gelukkig elke middag en avond verschillende groepen weer tegen het geliefde balletje trappen.

Het begon op 5 mei voorzichtig met het jeugdvoetbal. Kinderen t/m 12 jaar mochten zonder 1,5 meter afstand van elkaar weer voetballen. Een kleine twee weken later ging de bal ook weer rollen voor de volwassenen en de jeugd van 13 t/m 18 jaar met inachtneming van 1,5 meter afstand. En daarna werden er nog meer nieuwe versoepelingen van de maatregelen bekend gemaakt: 

 • Vanaf 1 juni mocht ook de jeugd van 13 t/m 18 jaar weer zonder 1,5 meter afstand voetballen en trainen (net als eerder al de kinderen t/m 12 jaar);
 • De herstart van binnensporten waaronder zaalvoetbal is vervroegd van 1 september naar 1 juli (nog geen officiële wedstrijden);
 • Ook heeft premier Rutte bekendgemaakt dat sportkantines al op 1 juli open mogen. Eerder was vastgesteld dat dit pas op 1 september mogelijk zou zijn.

Achter de schermen is er hard gewerkt om de club weer op veilige wijze open te stellen voor trainingen. Hierbij hebben we het credo better safe than sorry gehanteerd, omdat we veiligheid en zorgvuldigheid belangrijker achtten dan snel herstarten. Via deze weg wil ik iedereen bedanken die zijn steentje hieraan heeft bijgedragen. Als bestuur hebben gezien wat voor puzzel er opgelost diende te worden. Ook wil ik alle (ouders van) leden bedanken voor het opvolgen van de nieuwe regels en iedereen vragen dit de komende periode te blijven doen, ondanks de versoepeling.

Never waste a good crisis – De trots overheerst als ik zie hoe creatief we zijn geweest ten tijde van deze crisis. Inventieve ideeën werden opgevolgd door daadkrachtige uitvoering. Sinds kort hebben we een prachtige nieuwe website, kunnen we nu online Bingoën en hebben de boxen en tribune een metamorfose ondergaan met behulp van professionele schoonmaak en schilderwerk. Het was hartverwarmend om te zien hoeveel (oud) Frisianen de helpende hand hebben toegestoken om onze club in deze tijd verder te helpen getuige alleen al onze Facebookpagina.

Ik wil graag eenieder bedanken voor de geboden ondersteuning, ook van alle andere initiatieven die hier niet genoemd staan. We kijken als bestuur met enorm veel vertrouwen naar de toekomst en hopen jullie allemaal gauw weer te verwelkomen op de Magere Weide. Voor nu rest het ons om te zeggen: blijf gezond, houd je aan de voorschriften en dan proosten we vanaf 1 juli weer eens in de kantine.

Met sportieve groet,
Martijn Hoekstra, voorzitter.

Openingstijden Kledingfonds

Het kledingfonds is op dit moment nog niet regulier geopend, zoals je voorheen gewend was. We nemen momenteel alleen op afspraak kleding in van leden die hun lidmaatschap hebben beëindigd. Indien je nog niks van ons gehoord hebt, neem dan zelf contact met ons op via kledingfonds@lacfrisia1883.info. Misschien dat we niet jouw juiste e-mailadres hebben en dat we je daardoor niet kunnen bereiken. Dit geldt ook voor nieuwe leden.

Op termijn komt er weer een spreekuur, dit zullen we dan vermelden op de site. Dan vind je ons ook weer terug in de agenda van de club.

Bestuursleden stellen zich voor

Bij een nieuw bestuur schuiven nieuwe personen aan tafel. Laten we daar eens nader kennis mee maken met een aantal vragen aan twee van de nieuwe bestuurders. In deze Frisiaan maken we kennis met Silvia Verhoeven.

Naam en functie
Silvia Verhoeven, secretaris met daarnaast de portefeuille communicatie.

Wie ben je, wat doe je?
In de tijd die ik naast Frisia “overhoudt” ondersteun ik als zelfstandige opdrachten; van secretarieel tot tekstschrijver.  
Ik woon samen met Bert, zijn zoon (17) en mijn dochter (19). Mijn zonen van 23 en 21 wonen niet meer thuis.
Wat betreft mijn leeftijd: die heeft afgelopen november een magische grens gehaald.

Wat is je link met Frisia?
Bert.

Wat is jouw motivatie geweest om je beschikbaar te stellen voor een bestuursfunctie?
Als je iets te zeuren hebt, mag dat maar moet je er ook zelf iets aan bijdragen om het te veranderen…

Wat wil jij bereiken bij Frisia? Wat vind je mooi/fijn aan of bij Frisia? Of Wat zou beter kunnen?
De club, samen met de andere bestuursleden, in zijn kracht zetten. Ondersteunen zodat we het beste uit iedereen kunnen halen en daarnaast vooral heel veel plezier samen hebben.

Studio voetbal of Veronica Inside? Beide niet 🙂
Favoriete voetbalclub? PSV natuurlijk
Prestatiegericht of ontwikkelingsgericht? Ontwikkelingsgericht dan komt de prestatie vanzelf
Beslissing scheidsrechter of var: Beslissing scheids
Playstation of Xbox?  Liever een goed boek of een mooie film

Training jeugd hervat

Na veel te lang het gras niet hebben gevoeld, slaakte menig voetballer een zucht van verlichting bij het bericht dat vanaf mei het veld weer betreden mocht worden. Voor de jeugd t/m 12 jaar dan. Frisia omarmde deze uitspraak en ging direct ruiken aan het gras.

Nieuwe trainer Rutger Terpstra
Trainer Rutger Terpstra is blij om weer op het veld te staan

Dat er weer getraind kan worden is geweldig, de Magere Weide heeft het slot van de hekken gehaald en laat de jeugd weer toe. Dat dit geweldig is, vindt ook trainer Rutger Terpstra. De 18 jaar oude Leeuwarder loopt stage voor zijn opleiding aan het CIOS-Leeuwarden. Dat doet hij onder andere bij zijn eigen club Frisia, hij geeft trainingen aan de jeugd.

Zelf speelt hij in Frisia A1 maar traint ook JO12. Een fantastische leeftijd om trainingen aan te geven, zegt hij. Met veel plezier ging hij samen met “zijn jongens” dan ook direct weer aan de bal begin mei. In het zonnetje, kon niet beter.

Voorlopige teamindeling 2020-2021

Altijd een spannend moment… de nieuwe teamindeling. We hebben de voorlopige indeling voor komend voetbalseizoen voor je klaar staan.

Kijk snel op onze website om te kijken waar jij komend seizoen in speelt.

nb. deze opstelling is onder voorbehoud.  

Nieuwe Trainers

We hebben een aantal nieuwe trainers en assistenten zoals voor de dames 1 en de zondag 1. En daar zijn we natuurlijk erg blij mee.
Zo hebben we:

Op de website zie je regelmatig de updates en meer informatie https://www.lacfrisia1883.nl/

Ledenadministratie

Ben je lid van Frisia en wil je stoppen, of overstappen? Let dan even op.

Het beëindigen van het lidmaatschap dient te gebeuren via de website en uiterlijk op 15 juni van het betreffende seizoen. Indien niet tijdig wordt afgemeld loopt het lidmaatschap door en dient de gehele contributie voor het volgende seizoen te worden betaald.

Overschrijven – Wil je volgend jaar bij een andere vereniging voetballen dan is het volgende belangrijk
 – Een verzoek tot reguliere overschrijving moet bij de KNVB worden ingediend voor 15 juni 24:00 uur.
 – Deze overschrijvingen gaan volledig digitaal. Er is dus geen papieren overschrijvingsformulier meer nodig.

Dit gaat als volgt:

 1. Een speler/speelster meldt zich bij de nieuwe vereniging met zijn/haar KNVB relatiecode en/of spelerspas (van de oude vereniging).
 2. De speler/speelster vult en ondertekent een inschrijfformulier in bij de nieuwe vereniging.
 3. De nieuwe vereniging vraagt het overschrijvingsverzoek digitaal aan bij de KNVB in het Sportlink systeem.
 4. De oude vereniging geeft digitaal akkoord voor deze overschrijving indien aan alle voorwaarden is voldaan. Als niet aan alle voorwaarden is voldaan dan wordt de overschrijving door de oude vereniging geblokkeerd tot wel aan deze voorwaarden is voldaan.
 5. De oude vereniging kan een overschrijving blokkeren als een speler/speelster niet aan zijn/haar financiële verplichtingen heeft voldaan of materialen / kleding die in bruikleen gegeven zijn niet retour zijn ontvangen.

Heb je nog vragen, neem dan contact op met ledenadministratie@lacfrisia1883.nl

Cambuur zomervoetbalkamp

Heb jij voetballen de laatste tijd ook zo gemist? En heb je nog geen plannen voor de zomervakantie? Heb jij mazzel, want in de zomervakantie worden er weer verschillende Cambuur Voetbalkampen georganiseerd in Leeuwarden en de regio! Geef je nu op.

Tijdens het Cambuur Voetbalkamp staat voetbal 3 dagen (tussen 9.00 uur – 15.00 uur) centraal. Op het veld worden verschillende en nieuwe spel,- techniek,- en partijvormen gedaan en staat het plezier van de deelnemers voorop.

Wat kun jij als deelnemer verwachten?

 • Begeleiding van gekwalificeerde trainers
 • Een vernieuwd Cambuur Voetbalkampen tenue
 • Skill Games uit FIFA 20
 • Gezonde tussendoortjes en drinken 
 • Cambuur Voetbalkampen medaille 
 • Kans op leuke voetbalprijzen  

De voetbalkampen in de zomervakantie worden georganiseerd volgens de richtlijnen van het RIVM en de regering. Hierdoor is er een gelimiteerd aantal Cambuur Voetbalkampen met maximaal 56 plaatsen per editie beschikbaar voor de jonge voetballiefhebbers. 

Ga snel naar www.cambuur.nl/voetbalkampen voor meer informatie.

Beestenboel

Soms geef je die kale knikker zo’n lel van een trap, dat deze met een grote boog door de lucht van terrein verdwijnt. Dat wordt halen… en soms rolt deze dan verder in de weide van de buren. Let dan even op.

De buren ten noorden van onze voetbalvelden, de familie Tamminga, hebben op het aangrenzende land vee rond lopen. In dit geval koeien. En die hebben jongen kalfjes. Deze lopen samen met de stier op deze weide rond.

We moeten dus oppassen met bal halen! Een pupillendoeltje is aan de ketting vastgezet op het bruggetje om te voorkomen dat de viervoetige beestjes over het aanwezige bruggetje gaan. Of dat tweevoetige van onze kant niet roekeloos over de brug te gaan.

MOOEEEEUUU.

Buitenlandse trainers
Fred Dijkstra, archivaris

Ajax en Feijenoord hadden in de vorige eeuw vaak buitenlandse trainers. Dit was toch zeker niet bij Frisia het geval? Ja zeker. Driemaal werd Frisia getraind door een buitenlander, nl. twee Engelsen en een Hongaar.

De eerste Engelsman was Harry Waites, die in 1920 als trainer/masseur werd binnengehaald. Hij had als bijnaam “poepie” en had hiervoor gedurende vier jaar Be Quick uit Groningen getraind. Hij had een “Sportshouse” in de Prins Hendrikstraat. Hij verkocht tennis- en voetbalartikelen. Drie vijfde plaatsten en een zevende plaats behaalde hij met Frisia alvorens hij trainer werd van…jawel Feijenoord. Hij werd aangetrokken voor de kampioenscompetitie die door o.a. Feijenoord gespeeld zou worden. Feijenoord won alle acht wedstrijden en werd kampioen van Nederland. Waites mocht blijven maar werd het jaar erna ontslagen want de Rotterdammers vonden dat hij er niets van kon!

Bijzonder was dat hij eenmaal trainer van het Nederlands elftal was (1924).

De Engelsman John Bollington was de volgende trainer, die maar een korte periode bleef maar in 1925 wel met Frisia noordelijk kampioen werd, waarna Frisia met 4 andere teams een competitie om het landskampioenschap speelde. Alle wedstrijden werden verloren behalve tegen landskampioen HBS uit Den Haag werd gelijkgespeeld. Ook Bollington was eenmaal trainer van het Nederlands elftal!

De derde trainer was de Hongaar Vilmos Halpern. In 1937 hielden hij en Frisia het maar een paar maanden met elkaar vol alvorens hij ontslagen werd en naar LSC vertrok. In het seizoen 1940/41 trainde hij zelfs nog Ajax. In zes jaar trainde hij niet minder dan 20 clubs. Men was kennelijk overal gauw op hem uitgekeken. Begin 50-jaren zou hij een proeftraining geven bij Schalke ’04 in Duitsland. Hij beweerde dat hij Hongaars international was geweest, maar bij informatie bleek dit een verzinsel.

Dus was het hier ook snel met hem gedaan.

Online bingo

In de maand mei van dit jaar heeft L.A.C. Frisia 1883 tot twee keer toe een succesvolle online bingo georganiseerd. Normaal houden we deze bingo natuurlijk in ons clubhuis. Bijzondere tijden vragen om een creatieve oplossing.

Via een andere voetbalclub kwamen we zo op het idee om een online bingo te organiseren die live uitgezonden werd via Youtube. Aan de eerste editie, 15 mei, deden ruim 200 mensen via www.lacfrisiabingo.nl/ mee. Gewoon vanuit de eigen woonkamer dus. De presentatie was in handen van Frisianen Anja en Jordi.

Bij de tweede editie, twee weken later op 29 mei, werden er ruim 100 kaarten meer verkocht en opnieuw was het een groot feest om mee te spelen en mee te maken.

Foto: jaaaa, bingo! We hebben een winnaar

De hoofdprijs, een hyper moderne Ultra Hight Definition 55-inch smart-tv, ging naar Andert toe. Zo zien we maar dat we met elkaar iets moois kunnen bereiken.

De volledige opbrengst van de bingo komt ten goede aan de vereniging, die door de corona maatregelen nu onder andere de opbrengst van de kantine moet missen.