Zomerstop, winterstop of andere voetballoze periodes: hoe kom je ze door? Natuurlijk maakt iedereen gebruik van internet providers en kan men FIFA spelen en het laatste transfernieuws doornemen. Er is altijd wel ergens op internet een wedstrijd te volgen of terug te kijken. Maar misschien wil je meer te weten komen over de helden van weleer. Deze voetbalbiografieën met de nodige diepgang zijn echte aanraders.

Willem van Hanegem: Buitenkant Links (Frans van den Nieuwenhof)

De Kromme heet de Kromme omdat journalist van dagblad De Tijd op zijn kromme benen doelde. Dus niet om zijn gebogen lichaamshouding of zijn subtiele en effectvolle steekpass, waarnaar dit boek vernoemd is. In Buitenkant Links lees je alles over Willems doorbraak als speler en zijn trainerscarrière. Als rode draad is er zijn unieke visie op de voetbalsport – in al haar facetten. Frans van den Nieuwenhof, specialist in voetbalgeschiedkundige boeken, heeft het allemaal heerlijk leesbaar samengevat.

Rinus Michels: De Generaal (Bert Hiddema)

In de maand van zijn overlijden (maart 2005) kwam De Generaal uit, een boek over het leven van de succesvolste en wellicht kleurrijkste Nederlandse trainer ooit. We kennen Michels van de onuitwisbare indruk die hij maakte in 1988: de grappige één-tweetjes met Kees Jansma, zijn vertolking van de hit Droomland en zijn ontroering toen de spelersgroep hem bedankte. Maar Michels is meer dan het EK’88. Hij werd bij Ajax spits, en trad ook aan tegen LAC Frisia in 1953. Daarnaast coachte hij natuurlijk FC Barcelona.

Pettersson (Mike van Damme)

In voetbalminnend Nederland zijn vriend en vijand het erover eens dat Stefan Pettersson één van de meest sympathieke Ajacieden ooit was. De Zweed klaagde nooit, maakte geen schwalbes of ander amateurtheater, maar scoorde wel vaak. Maakte hij geen goal, dan was hij wel aangever. De kaatskoning vertelt over zijn transfer naar het in 1988 noodlijdende Ajax, over het vullen van de schoenen van Marco van Basten en het winnen van de UEFA Cup in 1992 met het team dat de basis vormde voor het Gouden Ajax van 1995. Maar ook over het leven ná het voetbal. Boeiend portret van een voorbeeldig sportman en nog steeds populaire Ajacied.

Alles van Michel van Egmond

Als meesterobservator en interviewer beschrijft Michel van Egmond op gortdroge maar bovenal aanstekelijke toon hoe Wim Kieft, René van der Gijp, Joszef Kiprich en andere bekende en minder bekende voetballers in het leven staan en daarover vertellen. Het levert een lach, een traan, verbazing, maar ook nieuwe levenswijsheden op. Michel van Egmond schreef tevens veel over voetbal-gerelateerde zaken en personen, zoals voetbaltalkshow Veronica Inside en zaakwaarnemer Rob Jansen. Lees ook zijn voetbalverhalenbundels!

Reageren

Laatste artikelen

Volg ons op Facebook