Johan Cruijff: NR.14 / En Un Momento Dado

Uit de tijd dat internet nog niet bestond, niemand sprak over zonnepanelen huren of het installeren van laadpalen voor elektrische auto’s, stamt de documentaire NR. 14, over Johan Cruijff. We schrijven 1973 als de eerste Nederlandse sportfilm verschijnt. Mooie ouderwetse beelden van een over het veld dansende Johan Cruijff, met muziek van Tonny Eyk (ook de componist van de iconische Studio Sport-leader). In 2004 kwam En Un Momento Dado uit – een in Catalonië geïntroduceerde (en omarmde) uitdrukking: op een gegeven moment, maar dan in het Spaans. Net als Louis van Gaal vertaalde de Verlosser gewoon alles letterlijk, hetgeen in zijn tijd bij Barcelona nogal eens verwarring opleverde. In deze docu is te zien hoe Cruijff de Catalonen hun trots teruggaf.

Andere Tijden Sport – EK 1988: de zegetocht

Het EK van 1988. Van Basten, Gullit, Koeman, Rijkaard. Maar ook snorretjes, matjes, keepers die terugspeelballen nog gewoon mochten oppakken en een bijna ongezonde rancune jegens de Oosterburen. Het is allemaal te zien in EK 1988: De Zegetocht, een aflevering van Andere Tijden Sport. Hoe Hans van Breukelen Lothar Matthäus de huid vol scheldt na een botsing. Hoe Rinus Michels zijn zangtalent toont. Hoe hard Ruud Gullit kon koppen. En hoe de Oranjekoorts ontstond in Nederland, tot en met de gezonken woonboten in Amsterdam aan toe. En dan te bedenken dat bijna het halve Nederlands elftal (PSV) een maand eerder nog een Europacup I in de wacht sleepte.

Daar Hoorden Zij Engelen zingen

Natuurlijk ook een kijktip over de club waar LAC Frisia in 1953 tegen speelde, maar dan niet zo’n feestelijke. De makers van Daar Hoorden Zij Engelen Zingen konden geen slechter seizoen uitpikken om Ajax te volgen dan dat van 1999-2000. Jan Wouters als falende coach, Jan van Halst als atypische verdediger, de jubileumwedstrijd die verloren gaat, Richard Witschge als vedette, ‘provinciaal’ Hans Westerhof die het stokje van Wouters overneemt, het is kommer en kwel in Amsterdam. Ook de jeugdopleiding komt aan bod. De scouting in Ghana wordt tenenkrommend in beeld gebracht en de manier waarop kleine voetballertjes op trainingscomplex De Toekomst de maat wordt genomen is schrijnend, of in ieder geval tragikomisch. Wist je niet beter, dan zat je gewoon naar een lange aflevering van Jiskefet te kijken. Maar helaas…

Reageren

Laatste artikelen

Volg ons op Facebook