Kik Pierie speelt zondag voor het eerst in zijn carrière tegen SC Heerenveen, de club waar hij de jeugdopleiding doorliep en debuteerde in het betaald voetbal. De 20-jarige verdediger, opgegroeid in Leeuwarden, is gelukkig bij FC Twente. ,,Dit is de vierde club van Nederland.”

Kik Pierie mag graag een potje schaken. Even het brein trainen, zoals hij dat noemt. Een paar stappen vooruitdenken, inschatten waar mogelijke problemen ontstaan en daar vervolgens naar handelen, het competitie-element – het komt allemaal samen als Pierie met lopers, paarden en torens schuift.

Zo ging het voorbije zomer ook, toen Pierie met een vriend in een Amsterdams lunchcafé zat, beiden gebogen over een schaakbord.

Tot zijn telefoon ging. Onbekend nummer.

,,Dat was Ron Jans”, zegt Pierie nu, lachend. Jans was een paar weken eerder aangesteld als trainer van FC Twente. ,,Hij vertelde dat hij me als linker centrale verdediger wilde halen. Dat ik paste in zijn voetbalfilosofie. Hij liet aan alles merken dat hij in me geloofde. Dat was heel fijn om te horen. Ik wist toen nog maar een paar dagen dat Twente interesse in me had, maar na dat gesprek met Jans had ik mijn keuze gemaakt.”

En nu is Kik Pierie – geboren in Boston, opgegroeid in Leeuwarden en exponent van de jeugdopleiding van SC Heerenveen – ruim een halfjaar voetballer van FC Twente.

Lees hier het hele artikel

Leeuwarder Courant

Reageren