Club heeft sinds 1883 altijd zondag als prestatieve speeldag gehad LEEUWARDEN De KNVB biedt amateurclubs na volgend seizoen de mogelijkheid om horizontaal over te stappen van zondag naar zaterdag. Frisia heeft de intentie om van die regeling gebruik te maken.

De roemruchte Leeuwarder club heeft sinds de oprichting in 1883 de zondag als prestatieve speeldag gehad, maar daar komt na volgend seizoen waarschijnlijk een einde aan.

Twee seizoenen geleden zwichtte het toenmalige bestuur al voor de roep vanuit de leden om ook op zaterdag met prestatief voetbal te beginnen. De KNVB verbond daar de consequentie aan om in de vijfde klasse te beginnen, zoals ook verenigingen als Heerenveen, Sneek Wit Zwart en FVC ondervonden.

De eind april door de bond geïntroduceerde ‘horizontaal overstappen’-regeling biedt clubs na volgend seizoen de mogelijkheid om op hetzelfde niveau van zondag naar zaterdag te switchen. Mocht Frisia zich komend seizoen handhaven in de tweede klasse zondag, dan kan met ingang van het seizoen 2022-2023 een nieuw begin in de tweede klasse zaterdag worden gemaakt.

,,We hebben de intentie om daar gebruik van te maken”, bevestigt Frisia-voorzitter Martijn Hoekstra. ,,De jeugd voetbalt liever op zaterdag, maar kiest vaak noodgedwongen voor het hogere niveau van het zondag-elftal. Als die belemmerende factor wegvalt, dan wil het gros op zaterdag spelen.”

Hoekstra geeft toe dat de vereniging voor volgend seizoen alle zeilen moet bijzetten om een sterk zondag-elftal op de been te krijgen. ,,Dit biedt perspectief. En we spelen nog ergens voor, want we zouden graag in de tweede klasse blijven. Met een beetje mazzel promoveren we zelfs.”

Niet alleen de voorkeur van de jeugd speelt een belangrijke rol. Hoekstra noemt ook de inzet van vrijwilligers van groot belang. ,,Het is soms moeilijk om de bezetting voor twee volle dagen in het weekend rond te krijgen. Met één prestatief elftal op zaterdag is dat veel beter te doen.”

Het huidige zaterdagelftal speelde vorig seizoen om promotie, maar een eventueel kampioenschap zal komend jaar zoals het er nu uitziet minder waarde hebben. ,,Die jongens willen én moeten we wel perspectief bieden”, weet Hoekstra. ,,Maar voor de club als geheel is deze regeling absoluut een uitkomst.”

VV Heerenveen maakte dit seizoen al bekend in de zomer te stoppen met prestatief zondagvoetbal. De eersteklasser knoopt er echter nog een seizoen aan vast om daarna horizontaal over te stappen. Ook dat zal ten koste gaan van het huidige eerste zaterdagelftal, dat net als Frisia in de vijfde klasse uitkomt.

,,We sprongen een gat in de lucht toen we het hoorden”, aldus voorzitter Bernier Hoekstra. ,,Het team blijft grotendeels intact en nu kunnen we ook de spelers behouden die anders voor een zaterdagclub op een hoger niveau hadden gekozen.”

Bron: LC – Meine Stegenga

Het bestuur voegt verder nog toe dat de overstap tijdens de komende ALV als onderwerp op de agenda zal komen.

Reageren

Laatste artikelen

Volg ons op Facebook