Het moment dat een officiële VAR zijn intrede doet is nog ver weg in het amateurvoetbal. Stel je voor wat het installeren ervan aan geld, tijd en administratieve rompslomp kost. Camera’s en een videoscherm langs het veld plaatsen, een busje waar de videoscheidsrechters in kunnen plaatsnemen. Het amateurvoetbal zou er zijn charme door verliezen. Bij de profs leidde de VAR namelijk al met regelmaat tot precies de ophef die er juist door voorkomen zou moeten worden.

Gevaarlijk spel van Luis Suárez

Een vaak teruggehaald moment is dat uit de wedstrijd van Barcelona tegen Leganes in januari 2019. Een schot van Messi wordt gekeerd door het ijzerwerk en Luis Suárez is er als de kippen bij om de rebound te verzilveren. Hij maakt daarbij niet alleen gevaarlijk spel, hij raakt met zijn knie de keeper vol in het gezicht. Er wordt aangebeld bij de VAR, maar deze geeft niet thuis.

Knotsgekke VAR-show bij Spurs-City

Als je dit geknoei ziet, vraag je je af of we ooit het woord VAR willen zien in de geschiedenis van onze club. Tottenham Hotspur treedt in de kwartfinale van de Champions League aan tegen de landgenoten van Manchester City. Het doelpunt met de arm, dan wel heup, vormt een twijfelgeval maar wordt toegekend. Even later wordt City benadeeld als het een zuivere goal lijkt te maken. Buitenspel, zegt de VAR. Een constatering die wenkbrauwen doet fronsen. Beslissingen die de Spurs tot de halve finale tegen Ajax brachten.

Overnemen penalty

We gaan naar Canada, waar Montreal Impact een penalty krijgt tegen Vancouver Whitecaps. De pingel wordt genomen door Donovan Ricketts. Keeper Evan Bush stopt hem, maar in de rebound wordt deze alsnog verzilverd. De scheidsrechter laat om onduidelijke redenen de penalty overnemen. Op de beelden is wel te zien dat keeper Bush iets te vroeg van zijn lijn kwam. Niemand die zou protesteren, maar de scheidsrechter is vastbesloten. Bush stopt de tweede pingel ook.

Het oer-VAR-moment

Er wordt keihard op doel geschoten, de verdediger in de baan van het schot doet er alles aan om de bal niet met de hand te raken. Maar tegen zoveel snelheid is zelfs de beste voetballer niet opgewassen. Penalty, en Manchester gaat door tegen een veel beter PSG. Dit is waarschijnlijk hét moment van een fenomeen waar we nog lang niet over uitgediscussieerd zijn.

Zonder VAR kunnen we ook niet meer: Raheem Sterling

Neem deze situatie met Raheem Sterling van Manchester City in de wedstrijd tegen Shakhtar Donetsk. Een wedstrijd met grote belangen en tussen clubs van het grote geld. Elk van de 22 spelers op het veld betaalt alleen al aan premie voor de opstalverzekering van de eigen villa waarschijnlijk een bedrag dat voor menigeen een maandsalaris is. Sterling trapt in de grond en struikelt: pingel. Hier was er nog geen VAR om de boel te checken – deze zat nog in de experimentele fase. Jammer, want die was goed van pas gekomen.

Reageren

Laatste artikelen

Volg ons op Facebook